• Das Germin

Miksery planetarne 0
Miksery planetarne

Mikser planetarny czy spiralny? Co za różnica? W zależności od składników, które mieszasz, jest ich dużo.

Miksery planetarne posiadają pojedynczy silnik i stacjonarną misę. Występują w mniejszych wersjach nablatowych i większych modelach stojących na podłodze i należą do najpopularniejszych mikserów do kuchni komercyjnych. Jak sama nazwa wskazuje, mieszalniki planetarne są wyposażone w mieszadło, które porusza się wokół misy jak planeta wokół słońca. Miksery planetarne są bardzo wszechstronne i świetnie nadają się do mieszania:

Ciasto na chleb
ciastka
Ciasto na ciasteczka
Bite polewy
Lukiery
Bezy
klopsy
Sosy
Kiełbasa


Miksery planetarne zaprojektowane specjalnie do ciasta na pizzę zapewniają większy moment obrotowy przy cięższych pracach związanych z mieszaniem. Ponadto istnieją opcje dla kuchni komercyjnych, które potrzebują miksera do wielu zastosowań, ograniczonego użycia partii i krótszych okresów mieszania. Bicze, ubijaki, haki do ciasta, łopatki do mieszania, trzepaczki i noże do ciasta to popularne mieszadła stosowane w mikserach planetarnych. Dostępne nasadki zwiększają wszechstronność mikserów planetarnych, oferując opcje krojenia warzyw, siekania mięsa, blendowania lub tarcia sera. Miksery spiralne są wyposażone w misę, która obraca się w obu kierunkach, gdy spiralny hak ugniata ciasto. Dzięki temu ciasto ma niższą temperaturę i zapewnia stałą produkcję. Pozwala również mieszać mniej niż 10% pojemności urządzenia — dzięki czemu można mieszać od bardzo małych do bardzo dużych partii na tej samej maszynie. Miksery spiralne są używane do:

Chleby rzemieślnicze
Bajgle
Neapolitańskie ciasto do pizzy


Decydując między dwoma rodzajami mikserów, zastanów się, jakie potrawy planujesz robić najczęściej i czy potrzebujesz wszechstronności miksera planetarnego, czy bardziej skoncentrowanej opcji miksera spiralnego.

Komentarze do wpisu (0)

Germin

simply the best  

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl